Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Verzekeraar Aegon heeft een nieuwe topman… de baas van concurrent NN Group

Aegon heeft een opvolger voor topman Alex Wyneandts gevonden: Lard Friese, de baas van concurrent NN Group. Hij neemt per direct afscheid bij de verzekeraar voor een contractueel vastgelegde ‘afkoelingsperiode’ van zes maanden. Hij start in het voorjaar van 2020 bij Aegon waar hij tussen 1993 en 2003 ook al werkzaam was.

In 2008 werd Friese bestuursvoorzitter bij NN Group en leidde daar onder meer de afsplitsing van de verzekeraar van ING Group, de beursgang van de onderneming en de overname van verzekeraar Delta Lloyd. Bij NN Group wordt Friese opgevolgd door David Knibbe.

2. Nederlandse toeleveranciers auto-industrie verliezen duizenden banen door Duits malaise

De Duitse auto-industrie heeft het moeilijk en dat is ook slecht voor de Nederlandse bedrijven in de sector. Toeleveranciers en auto- en truckfabrikanten hebben duizenden banen moeten schrappen door de malaise in de Duitse auto-industrie, meldt het Financieele Dagblad. Ook de verminderde autoverkopen in China, de onzekerheid rond Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China helpen niet mee.

Hetzelfde geldt voor nieuwe emissienormen en de onzekerheid rond de overschakeling van fossiele brandstoffen naar elektrisch vervoer. VDL schrapte duizenden banen nadat zijn enige grote klant, het Duitse BMW, aankondigde de productie in Born te willen beperken. Dat kost het Eindhovense familiebedrijf 300 miljoen euro aan omzet.

3. Eerder met pensioen? Dat kost je duizenden euro's 

Het pensioenakkoord voorziet in een tragere stijging van de AOW-leeftijd. Die blijft de komende 2 jaar vaststaan op 66 jaar en vier maanden en gaat daarna stapsgewijs naar 67 jaar in 2024. De tragere stijging van de AOW-leeftijd betekent wel dat werknemers die eerder stoppen met werken, ook minder pensioen opbouwen bij het pensioenfonds van de werkgever.

De Volkskrant liet pensioenfonds PGB becijferen dat een werknemer die in 2022 acht maanden vroeger stopt met werken, per jaar 860 euro minder pensioen ontvangt.

4. Regeringscrisis Italië: lukt het Salvini om nieuwe verkiezingen te krijgen?

De fractieleiders in de Italiaanse Senaat komen maandag bijeen voor overleg over de regeringscrisis in hun land. Voorman Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de partijloze premier Giuseppe Conte en wil in oktober nieuwe verkiezingen.

Als het aan Salvini ligt wordt de motie maandag al in stemming gebracht, maar de oppositiepartijen willen niet zo snel al stemmen. Ze zouden maandag alleen de datum voor de stemming willen vastleggen. Ook Conte voelt niets voor een snelle stemming. Ook partijleider van de coalitiepartij M5S vindt het "dom en gevaarlijk" om nu verkiezingen uit te schrijven.

5. De Britse koningin is teleurgesteld in het niveau van Britse politici

Kan de Britse koningin Elizabeth de politieke impasse in het Verenigd Koninkrijk oplossen? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de 93-jarige vorstin in het Brexit-moeras wordt getrokken.

Hoewel 'The Queen' zich nooit bemoeit met politiek roepen zowel voor- als tegenstanders haar op om in te grijpen, zeker nu premier Boris Johnson het land richting een no deal-Brexit stuurt. Elizabeth zou zelf binnenskamers hebben gezegd dat ze teleurgesteld is in Britse politici en hun "onvermogen om te regeren".

6.Britten hamsteren voor miljarden uit vrees voor no deal-Brexit 

Niet alleen Britse ondernemers proberen noodvoorraden in te slaan voor na de Brexit, ook Britse burgers zijn daar inmiddels mee begonnen. Een op de vijf Britten hamstert voedsel, drank en medicijnen, schrijft de Britse krant The Guardian. Daar geven ze gemiddeld zo'n 409 euro aan uit. Ongeveer 800.000 mensen hebben al meer dan 1.000 euro uitgegeven aan hun noodvoorraad.

Overigens hebben ondernemers het lastig met het aanleggen van noodvoorraden. Voor de oorspronkelijke Brexit-datum in maart konden ze gemakkelijk extra opslagruimte huren, maar al die opslagruimte is nu al bezet doordat de kerstperiode eraan komt. De kans dat de Britten in november voor lege schappen staan in de supermarkt, is dus best aanwezig.

7. Trump wil dat de Amerikaanse centrale bank de rente fors verlaagt

Donald Trump blijft druk op Amerikaanse centrale bank uitoefenen. Volgens de president ligt de Amerikaanse economie aan de leiband van het monetaire beleid van de Federal Reserve. Als het aan hem ligt, verlaagt de koepel van centrale banken de rente met een procentpunt, zo zei hij tegen verslaggevers in het Witte Huis. Trump uit niet voor het eerst kritiek op de centrale bank. Overigens werd de rente onlangs werd voor het eerst in tien jaar tijd verlaagd.

8. Oliereus Saudi Aramco mogelijk toch naar de beurs

Staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat mogelijk toch op korte termijn naar de beurs, aldus zakenkrant The Wall Street Journal. Plannen voor een beursgang zijn er al enkele jaren, maar die werden steeds uitgesteld. Naar schatting zou Saudi Aramco op de beurs ongeveer 1.200 miljard dollar waard zijn, waarmee het meteen de grootste beursgenoteerde onderneming ter wereld zou worden.

9. Trump retweet complottheorie die de Clintons linkt aan de dood van Jeffrey Epstein

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een samenzweringstheorie geretweet die de Clintons linkt aan dood van Jeffrey Epstein. De 66-jarige miljardair werd verdacht van kindermisbruik en vrouwenhandel. Hij pleegde zaterdag zelfmoord in zijn cel.

Volgens de complottheorie zou Epstein belastende informatie hebben over Bill Clinton, met wie Epstein jarenlang bevriend was. Epstein kon het overigens ook goed vinden met Trump zelf. Het onderzoek naar Epsteins criminele praktijken gaat gewoon door, liet de Amerikaanse justitie weten. Openbaar aanklagers willen nu de mensen die Epstein hebben geholpen vervolgen.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van afgelopen weekend